Çin malı kuru fasulye yemeye hazır olun!

Hükümet ithal kuru fasulyede gümrük vergisini sıfırlıyor, uzmanlar uyarıyor: İthalat üreticiyi küstürüp fiyatları yükseltecek. 18 lira olan kıymanın fiyatı et ithalatının ardından 44 liraya çıktı…

Yusuf Yavuz

Mart ayında yüzde 11’in üzerinde çıkan enflasyonun baş sorumlularından biri olarak gösterilen kuru fasulyede gümrük vergisi sıfırlanıyor, ithalatın önü açılıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gıda fiyatlarındaki yükselişi sınırlamak için hükümetin kuru fasulye ithalatında gümrük vergisini sıfırlamak, kırmızıbiberde ise düşürmek için hazırladıkları kararnameyi imzaya açtıklarını açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ise ithalatın fiyatları düşürebileceğini ancak ihtiyacın üzerindeki alımın üreticiye olumsuz yansıyarak gelecekte fiyatları daha da yükselteceğini söyledi. 2010 yılında fiyatları indirmek için başlatılan canlı hayvan ve karkas et ithalatının ardından 18 TL olan kıymanın fiyatının 2017 yılında 44 TL’ye çıktığını kaydeden Atalık, “Sadece fiyat takibi odaklı politikaların ve ithalatın çözüm olmadığı ve olmayacağı, üretim ile sorunların aşılacağı ortadadır. Her zaman hedefimiz kendimize yeterlilik düzeyinde yerel üretim ve yerel pazarlar olmalıdır” dedi.

ENFLASYONUN SEBEBİ GÖRÜLDÜ, GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANDI

Mart ayında enflasyonun çift haneli rakamlara tırmanmasıyla hükümet çareyi enflasyonun baş sorumlusu olarak gördüğü kuru fasulyede gümrük vergisini sıfırlamakta buldu. Bundan böyle Türk mutfağının vazgeçilmezi olan kuru fasulyeyi, dünyanı en büyük üreticileri olan Hindistan, Çin, Myanmar, Brezilya ve ABD gibi ülkelerden ithal edilen ürünlerle pişireceğiz.

Dünyanın önde gelen fasulye üreticilerinden biri olan Çin'den kuru fasulye satın alıyoruz.jpg

(Dünyanın en büyük fasulye üreticilerinden biri olan Çin’in ihracat pazarında Türkiye de bulunuyor)

BAKAN TÜFENKÇİ: ‘KIRMIZIBİBERDE GÜMRÜK VERGİSİNİ İNDİRİYORUZ’

Konuyla ilgili açıklama Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’den geldi. Bakan Tüfenkçi, kuru fasulyede gümrük vergilerini sıfırlayacak olan kararnameyi Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtıklarını kaydederek, “Kırmızıbiberde de gümrük vergisini indiriyoruz. Fiyatı yükselen ürünlerin fiyatını dengelemek için tedbir alıyoruz. Alınan ithalat kararları yerli ürünün çıkacağı Eylül’e kadar geçerli olacak” diye konuştu.

ZMO İST. ŞB. BŞK. ATALIK: ‘FAO’YA YAPTIĞIMIZ TEKLİFİN ALTINDA KALDIK’

14610964_10154637961979743_5400352249211781605_n.jpg

(ZMO İSTANBUL ŞUBE BAŞKANI AHMET ATALIK)

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ise Türkiye’nin öncülüğünü yaptığı öneriler doğrultusunda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun, Roma’da gerçekleştirdiği 146. Konsey toplantısında 2016 yılını ‘Uluslararası Baklagil Yılı’ ilan ettiğini anımsatarak, “Teklifimizin altında kaldık” dedi.

ithalatın türk üreticisini küstüreceği kaydediliyor.jpg

SON 15 YILDA KURU FASULYE EKİM ALANLARI YÜZDE 50 AZALDI

Türkiye’nin kuru fasulye ekim alanlarının 2002 yılında 180 bin hektar iken 2016 yılında 90 bin hektara gerilediğine dikkati çeken Atalık, buna paralel olarak üretimin sürekli gerilediğini,  nüfusun ve ithalatın ise sürekli arttığını kaydederek şu bilgileri aktardı: “Kuru fasulyede 1973’teki 400 tonluk ve 1977’deki 545 tonluk ithalatımızı göz ardı edersek ilk ciddi ithalat 1987 yılında 10 bin ton ile başladı. En yüksek düzeyine ise 2009 yılında 54 bin ton ile ulaştı. 2015 yılı ithalatımız 32 bin ton, 2016 yılı ithalatımız ise 34 bin ton oldu. İthalata yılda yaklaşık 40 milyon dolar ödüyoruz. 2017 yılının Ocak ve Şubat ayları kuru fasulye ithalatımız ise 6 bin tona ulaşmış durumdadır.

TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDE YETİŞEBİLİYOR

Kuru fasulye sıcak iklim bitkisidir. Ana vatanı Orta Amerika’dır. Ülkemize 1500’lü yıllarda giriş yapmıştır. Trakya’nın ve Karadeniz’in kıyı şeritleri, Güneydoğu Anadolu Bölgemizin güney kesimi ile Ağrı ili dışında sulama olanağı bulunan Anadolu’nun her yeri kuru fasulye tarımına elverişlidir. Yıllık ortalama yağışı 500-1500 mm olan yerlerde yağışın arzu edilen dönemde düşmesi durumunda sulamadan da kuru fasulye tarımı yapılabilmektedir. Üretimin yüzde 90-95’lik bölümü sulanan arazilerden sağlanırken, toplam üretim içinde Konya ve Karaman illerimizin payı yüzde 45’tir.”

kuru fasulyede gümrük vergisi sıfırlandı.jpg

FİYAT ARTIŞINDAN ÜRETİCİ DEĞİL ARACI KAZANÇLI ÇIKACAK

Kuru fasulye tarımında hasadın yaygın olarak elle yolunarak ya da orak ile yapıldığına işaret eden Atalık, bu yönüyle de kuru fasulye tarımının yoğun emek istediğini belirterek, “Bu nedenle çiftçi kazanamadığı durumda öncelikle kuru fasulye gibi yoğun beden işçiliği isteyen bitkileri terk etmektedir. Çiftçinin örgütsüz yapısı onu tüccara muhtaç etmekte, çoğu zaman da emeğinin karşılığını kazanamadığından üretimden hızla uzaklaşmaktadır. Ülke genelinde genellikle Nisan-Mayıs aylarında yaygın olarak kuru fasulye ekimi yapılmakta 100-120 gün sonrasında da hasat edilmektedir. Buna göre şu anda kuru fasulyedeki fiyat artışından kazanan, hasat sonrası ürününü hemen satan çiftçi değil, ürünü elinde bulunduran aracılardır” diye konuştu.

İTHALATLA ÇİFTÇİ KURU FASÜLYEYİ TERK EDECEK, FİYATLAR ARTACAK

Gündemde olan kuru fasulyenin gümrük vergisini sıfırlayarak yapılacak ithalatın, fiyatı muhakkak düşüreceğini vurgulayan ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Ancak, ihtiyacın çok üzerinde alım yapılması halinde yaz sonu-sonbahar başı hasadı yapılacak kuru fasulye fiyatlarını doğrudan etkileyecek, fiyatta aradığını bulamayan çiftçi kuru fasulye üretimini terk edecek, gelecekte fiyatlar daha da artacaktır. Bu kural tüm bitkisel ve hayvansal tarım ürünleri için geçerlidir. Aracı sayısındaki artış taşıma ve depolama konusunda yapılan hataları, dolayısıyla fireyi artırmakta fiyatı yukarı çekmektedir. Fiyatları indirmenin en etkili yolu çiftçinin kooperatif çatısı altında tüketiciye doğrudan ürününü ulaştırabileceği düzeni oluşturmaktır” dedi.

İTHALAT ALIŞIK OLDUĞUMUZ DAMAK TADINI ETKİLEYECEK

Türkiye’de ekonomik ölçütlerde sulanabileceği belirtilen 8,5 milyon hektar alanın, 6,3 milyon hektarının sulamaya açılabildiğine dikkati çeken Atalık, konuyla ilgili yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Modern sulama yöntemleri ile bu alanı 12 milyon hektara yükseltmek mümkündür. Bu alanın sadece 10-15 bin hektarlık bölümünü kuru fasulye tarımına ayırsak dışarıdan ithalat yapmamıza gerek kalmayacaktır. Ülkemizde kuru fasulye ıslah çalışmalarının başladığı 1965 yılından bu yana araştırma enstitülerimiz ve kuruluşlar tarafından 19 adet kuru fasulye çeşidi geliştirilmiştir. Alışık olduğumuz damak tadı, dışarıdan ithal edilecek kuru fasulye çeşitlerinde elbette fark edecektir.

‘ET İTHALATI KIYMA FİYATINI 18 LİRADAN 44 LİRAYA YÜKSELTTİ’

2010 yılında fiyatları indirmek için başlatılan canlı hayvan ve karkas et ithalatından ve 18 TL olan kıymanın fiyatının 2017 yılında 44 TL’ye çıkmasından da anlaşılacağı üzere sadece fiyat takibi odaklı politikaların ve ithalatın çözüm olmadığı ve olmayacağı, üretim ile sorunların aşılacağı ortadadır. Her zaman hedefimiz kendimize yeterlilik düzeyinde yerel üretim ve yerel pazarlar olmalıdır.”

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s